Skip to main content

Nederland

Op veel plekken in Nederland is de prehistorie te vinden. Soms is dat zichtbaar in het landschap zoals de hunebedden en de vele grafheuvels. Meestal zijn het vondsten uit opgravingen die door archeologen, amateurs of lokale inwoners, veilig zijn gesteld. Deze vondsten met bijbehorende verhalen zijn te zien in musea verspreid door het hele land. Ook zijn er op diverse locaties replica’s te zien van huizen en gebouwen uit het verre verleden.

Een archeologische reisgids

Via onderstaande blokjes kun je op drie manieren zoeken naar interessante plekken in Nederland.

Als eerste kun je via een kaart zoeken op locaties in Nederland. Het is een reisgids die je meeneemt naar bijzondere plekken. Achter ieder icoontje zit een verhaal.

Als tweede kun je op reis door de Nederlandse geschiedenis. Het hunebed is het eerste onderwerp in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, de 50 momenten uit de geschiedenis die iedere Nederlander zou moeten kennen. Ontdek welke andere musea onderdeel zijn van de Canon.

Als derde geven we een overzicht van archeologische websites. Alles wat je wilt weten over de Nederlandse archeologie is hier te vinden. Of je nu een amateur bent die actief in de archeologie aan de slag wil,  nieuwsberichten wilt ontvangen of je bent ambtenaar en je zoekt beleidsdocumenten en onderzoeken, het is allemaal te vinden in het derde blok.

De Kaart van Nederland

Canon van Nederland

Archeologie in Nederland