Onze expositie

In het museum gebouwd door Aldo en Hannie van Eyck in 2005 vind je de vaste expositie van het Hunebedcentrum. Een uitgebalanceerde tentoonstelling vertelt het verhaal van het leven ruim 5000 jaar geleden. Hoe ging men over van jagen en verzamelen naar een boerenbestaan? Welke technieken gebruikten onze vroege voorouders?

De expositie neemt je mee in de wereld van de hunebedbouwer, in de eerste landbouwtechnieken die werden toegepast en in zijn habitat. Met een complete vondstcollectie uit het hunebed D26, bij Drouwen, krijgt de bezoeker een inkijkje in het rituele leven van onze voorouders.  Steeds wordt je als bezoeker geholpen in het vormen van een beeld van de mensen uit de steentijd. Hoe heeft een hunebed er uitgezien en welke functies heeft het gehad?

Interactief

In 2019 is de vaste expositie compleet vernieuwd. Een hedendaags film toont paralellen tussen het prehistorische leven en het leven anno nu en diorama’s in het museum geven een prehistorische sfeer die is opgebouwd uit kennis uit de archeologische wetenschap. Wat was het geloof van onze voorouders? Hoe maakten ze grond vruchtbaar voor landbouw?

Ontdek het zelf, boek een ticket en waan jezelf in de prehistorie, ontdek wie de hunebedbouwers waren en wat hen heeft bewogen.

Topstukken 

Op het terrein van het Hunebedcentrum zijn een aantal topstukken van de Nederlandse geschiedenis te bewonderen. Het grootste hunebed van Nederland is uiteraard het belangrijkste topstuk. Het is het oudste monument van Nederland en niet voor niets begint het geschiedenisonderwijs in Nederland met dit onderwerp.

Andere topstukken die je niet mag missen zijn het huis van een hunebedbouwersfamilie, de akkers waarmee ze hun graan en andere gewassen verbouwden, de trechterbeker en de geslepen bijl.

Uiteraard is er veel meer te zien in het Hunebedcentrum maar deze 5 topstukken moet je zeker hebben gezien.

Oerverhalen App
Met deze multimediale tour kun je over het gehele terrein 200 verhalen tot je nemen. Met video, tekst en oude foto’s kom je nog meer te weten over de Oertijd. In de expositie vind je bordjes met nummers die corresponderen met de nummers je app. Je hebt een code gekregen bij binnenkomst waarmee je de app kun openen. Naast de expositie vind je ook extra verhalen in het Oertijdpark, de Keientuin en bij het grootste hunebed.

IJstijdenpoort Hondsrug UNESCO Global Geopark

Oertijdpark

Keientuin

Het Hunebedcentrum: Middelpunt van oer

Drenthe is uitgeroepen tot de oerprovincie van Nederland. Om deze oerwereld te ontdekken mag een bezoek aan het Hunebedcentrum niet ontbreken. Ontdek Drenthe en begin bij het Hunebedcentrum. Bekijk de video voor een korte impressie.

De nieuwe expositie is financieel tot stand gekomen door: