Skip to main content

Onze expositie

Oog in oog met de hunebedbouwers

Een bezoek aan het Hunebedcentrum begint met de expositie over de hunebedbouwers of zoals archeologen het zeggen, de trechterbekercultuur. In de expositie ontdek je hoe onze voorouders woonden in hun huizen en werkten op het land, welke rituelen ze uitvoerden en waarom en hoe ze de hunebedden bouwden. We wanen ons meer dan 5000 jaar terug in de tijd en proberen te begrijpen hoe de hunebedbouwers leefden. Via films, vitrines met trechterbekers, diorama’s, spellen en meer ga je onze voorouders begrijpen.

Als je de expositie hebt gezien en vervolgens naar het grootste hunebed gaat, dat pal naast het Hunebedcentrum ligt, ga je met nog meer verbazing kijken naar de grootse prestatie die is geleverd om het te bouwen.

In het museumgebouw raden we je aan om een of meerdere gratis wandel- en fietsroutes mee te nemen zodat je al wandelend en fietsend het Drentse landschap met al zijn bijzondere verhalen gaat ontdekken.

Topstukken 

Op het terrein van het Hunebedcentrum zijn een aantal topstukken van de Nederlandse geschiedenis te bewonderen. Het grootste hunebed van Nederland is uiteraard het belangrijkste topstuk. Het is het oudste monument van Nederland en niet voor niets begint het geschiedenisonderwijs in Nederland met dit onderwerp.

Andere topstukken die je niet mag missen zijn het huis van een hunebedbouwersfamilie, de akkers waarmee ze hun graan en andere gewassen verbouwden, de trechterbeker en de geslepen bijl.

Uiteraard is er veel meer te zien in het Hunebedcentrum maar deze 5 topstukken moet je zeker hebben gezien.

Oerverhalen App
Met deze multimediale tour kun je over het gehele terrein 200 verhalen tot je nemen. Met video, tekst en oude foto’s kom je nog meer te weten over de Oertijd. In de expositie vind je bordjes met nummers die corresponderen met de nummers in je app. Je hebt een code gekregen bij binnenkomst waarmee je de app kunt openen. Naast de expositie vind je ook extra verhalen in het Oertijdpark, de Keientuin en bij het grootste hunebed.

Expo Hondsrug UNESCO

Oertijdpark

Keientuin

Het Hunebedcentrum: Middelpunt van oer

Drenthe is uitgeroepen tot de oerprovincie van Nederland. Om deze oerwereld te ontdekken mag een bezoek aan het Hunebedcentrum niet ontbreken. Ontdek Drenthe en begin bij het Hunebedcentrum. Bekijk de video voor een korte impressie.

De nieuwe expositie is financieel tot stand gekomen door: