Skip to main content

Archeologie in Nederland

Nederland kent een rijke prehistorie. Door vondsten en sporen uit het verleden hebben archeologen een goed beeld van het verleden hebben kunnen reconstrueren. In het Hunebedcentrum is een klein deel van de totale geschiedenis van de mensheid in Noord-Nederland te zien. Ben je geïnteresseerd in het meer verhalen over de prehistorie van Nederland? Dan verwijzen we je graag naar een van de volgende websites.

Actief deelnemen als amateur archeoloog

Ben je geïnteresseerd in archeologie en wil je actief deelnemen aan de archeologie dan is de Vereniging voor Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) wellicht iets voor je. Voor meer informatie zie de website van de AWN.

Bodemvondsten

Doe je een bodemvondst in Drenthe (zowel in individueel als in werkgroep verband), meld dit dan bij het spreekuur van het Hunebedcentrum. De archeologen onderzoeken en registreren de vondst, daardoor wordt de waardevolle archeologische informatie beschikbaar voor onderzoek. De locatie van jouw vondst wordt niet beschikbaar gemaakt, daarnaast kun je na afloop jouw vondst gewoon weer mee naar huis nemen. Tijdens de registratie wordt de vondst gefotografeerd en opgenomen in het de Database van PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Inzage krijgen in je eigen vondsten in de Pan-database is mogelijk. Iets gevonden buiten Noord-Nederland en ben je niet woonachtig in Noord-Nederland? Dan verwijzen je graag door naar de website van PAN.

Online magazine

Het Hunebednieuwscafé is een online magazine. Er worden regelmatig interessante artikelen geplaatst.  Klik hier.

Archeologie op de kaart

De belangrijkste archeologische vindplaatsen zijn op een kaart van Nederland gezet. Klik hier