Skip to main content

Het grootste hunebed

Ouder dan de piramides en stonehenge!

Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer dan 20 ton en dan te bedenken dat deze zo’n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.
De meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo’n monument te bouwen. We denken te weten hoe het is gegaan maar of dat ook zo is is nog steeds een grote vraag. Laat je fantasie eens gaan als je voor dit indrukwekkende hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de  wereld van een hunebedbouwer.
Het indrukwekkende monument heeft nog veel geheimen. Het is nog nooit opgegraven en dus weten we nog lang niet alles. Door de loop van de tijd zijn er wel pogingen tot opgravingen gedaan, maar dat was vaak illegaal. Meer weten over D27: klik hier.

Alles over Hunebedden

Prehistorie van Nederland

Europese Megalieten

Op stap met een archeoloog

Archeoloog Evert van Ginkel is een groot kenner van hunebedden. In onderstaand filmpje vertelt hij over het grootste hunebed van Nederland, D27.