Skip to main content

Het grootste hunebed

Ouder dan de piramides en stonehenge!

Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer dan 20 ton en dan te bedenken dat deze zo’n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.

Oog in Oog met de Hunebedbouwers

D27 ligt op openbaar terrein en is gratis te bezoeken. Je hoeft hiervoor dus geen entreebewijs van het Hunebedcentrum aan te schaffen. Toch zien we dat de meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo’n monument te bouwen.
Door een bezoek aan het Hunebedcentrum ontdek je hoe, en leer je meer over de bouwers van de hunebedden. Daarnaast nemen we je mee langs de volledige prehistorie van Drenthe.

Bekijk alle hunebedden

Prehistorie van Nederland

Europese Megalieten

Hunebed onderzoek

Laat je fantasie gaan als je voor een indrukwekkend hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de wereld van een hunebedbouwer. D27 heeft nog veel geheimen. Het is nog nooit opgegraven en dus weten we nog lang niet alles. Door de loop van de tijd zijn er wel pogingen tot opgravingen gedaan, maar dat was vaak illegaal. Meer weten over D27: klik hier.

Wil je meer weten over het hunebedcentrum? Bekijk dan eens onze homepagina met daarop alle locaties die je tegenkomt tijdens je bezoek aan ons museum.

Op stap met een archeoloog

Archeoloog Evert van Ginkel is een groot kenner van hunebedden. In onderstaand filmpje vertelt hij over het grootste hunebed van Nederland, D27.