Skip to main content

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Via 50 hoofdonderwerpen is de Nederlandse geschiedenis ingedeeld. Het eerste onderwerp is het thema prehistorie met als icoon het hunebed. De Nederlandse geschiedenis begint dan ook min of meer met de hunebedbouwers, een van de eerste boerenculturen in Nederland.

Het Hunebedcentrum is een partner van het netwerk van musea die de Canon van Nederland vorm geven en waar bezoekers in aanraking kunnen komen met echte objecten. Op het terrein van het Hunebedcentrum zijn 5 topstukken te zien die samen het eerste onderwerp van de Canon vorm geven.

  1. Het grootste hunebed van Nederland, D27
  2. De geslepen bijl
  3. Het typische aardewerk van de hunebedbouwers-de trechterbeker
  4. Een huis uit de steentijd 
  5. Een akker uit de steentijd

De hunebedden mogen dan het eerste onderwerp zijn, maar er zijn uiteraard nog vele andere die de Nederlandse geschiedenis hebben bepaald. Deze onderwerpen met topstukken zijn in tal van collega-musea te bewonderen. Een overzicht van alle onderwerpen is te zien in het Canonmuseum in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Voor meer informatie over de Canon van de Nederlandse geschiedenis zie de website.