Skip to main content

Volg hier een lezing

Deze lezingen worden verzorgd door het DPV (Drents Prehistorische Vereniging)
Klik hieronder voor de livestream van de lezing!

Play Video

Livestream Lezing

Een lezing voor 6 okt om 19 uur
Een lezing voor 3 nov om 19 uur

Een lezing om 25 nov om 19 uur

Info over de lezing:
In deze lezing zal ingegaan worden op het Erfgoed Gezocht project en met name op de resultaten die het speurwerk heeft opgeleverd op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Het project Erfgoed Gezocht is een citizen science of burgerwetenschaps-project dat het publiek actief laat deelnemen aan wetenschappelijk archeologisch onderzoek. Iedereen kan meespeuren naar archeologisch erfgoed en levert daarmee een bijdrage aan wetenschappelijke kennis en bescherming van het archeologische erfgoed.

De basis van het project wordt gevormd door het Actueel Hoogtebestand Nederland. Omdat het vlakdekkend afspeuren van grote gebieden ontzettend arbeidsintensief is werd het publiek gevraagd om mee te werken. Op de website www.erfgoedgezocht.nl werden hoogtekaarten getoond van de Veluwe (2019) en de Utrechtse Heuvelrug (2020) waarop deelnemers archeologische resten zoals grafheuvels (2800 v.Chr.-200 n.Chr.), raatakkers/Celtic fields (1000 v.Chr.-200 n.Chr.), houtskoolmeilers (vanaf 1200 AD) en karrensporen konden markeren.

Inmiddels zijn duizenden potentiële nieuwe grafheuvels, honderden houtskoolmeilers en kilometers aan karrensporen gevonden. Bovendien zijn grote stukken Celtic field ontdekt. Dit toont aan dat al in de prehistorie grote stukken van Nederland in cultuur waren gebracht. Er werd al langer aangenomen dat de Celtic fields die bekend zijn slechts een klein deel van een ooit veel groter geheel waren, maar door nieuwe visualisaties van het hoogtemodel blijken grote delen wel degelijk nog aantoonbaar te zijn. Deze resultaten en hun implicaties vormen de kern van deze lezing, maar er zal ook aandacht worden besteed aan de toekomst van het project (nl. veldwerk, opleidingen en plannen om andere gebieden te onderzoeken).

Erfgoed Gezocht is een project van de Universiteit Leiden in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht voor de Utrechtse Heuvelrug en Erfgoed Gelderland wat betreft de Veluwe. Meer informatie is te vinden op www.erfgoedgezocht.nl.

 

Klik hier voor een interessant artikel van NOS Nieuwsuur over dit onderwerp.