Skip to main content

Lezingenserie Europese Megalieten

Het Hunebedcentrum organiseert met regelmaat lezingen over hunebedden, maar ook over megalithische bouwwerken elders op de wereld. Op deze pagina vindt u alle lezingen over megalithische bouwwerken. U kunt zicht per lezing aanmelden via communicatie@hunebedcentrum.nl.

Zondag 27 maart 2022 
Lezing: Ligt in Noord-Frankrijk de oorsprong van onze hunebedden?
In Bretagne en Normandië liggen hunebedden die tot de oudste van Europa behoren (4100 v. Chr). Ligt daar de oorsprong van onze Drentse hunebedden? Maar hoe zit het dan met de allée couvertes die je ook veel ziet in Noord-Frankrijk. Die zijn van veel jongere datum (2600 v. Chr.).
Klik hier voor meer informatie

Zondag 10 april 2022
Lezing: De verspreiding van hunebedden over Noord-Europa
Mogelijk brachten kolonisten uit Bretagne rond 3900 v. Chr. de megalietencultuur over zee naar Denemarken. Destijds lag de zeespiegel hoger en was ook Jutland nog een eiland. Op Jutland bestond in die tijd al de Ertebøllecultuur, terwijl in Duitsland (een voorloper van) de Trechterbekercultuur was ontstaan. Uit deze smeltkroes van culturen ontstond een hoogontwikkelde samenleving. Vanuit het noorden verspreidde deze cultuur zich gedurende 600 jaar over Duitsland tot in België
Klik hier voor meer informatie

Aanmelden

Alle lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger. De entree voor de lezing op locatie is 5 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen deze lezing gratis volgen op vertoon van het vrienden-van-pasje. Voorlopig is aanmelden voor de lezingen verplicht i.v.m. corona. Dit kan via communicatie@hunebedcentrum.nl. Vermeld in jouw aanmelding alsjeblieft welke lezingen je zou willen bijwonen, met hoeveel personen je wil komen en of deze personen samen één huishouden zijn.

Lezingenserie: Archeologie in microperspectief

Lezingenserie Europese Megalieten