Skip to main content

Handleiding online collectie

Inleiding

Dit is de handleiding voor de online collectie van het Hunebedcentrum. Deze handleiding is geschreven om je te helpen op de website beter je weg te vinden. Zo lees je hier hoe je een account kunt aanmaken, hoe je in de collectie zoekt, hoe je meer over individuele objecten kunt leren, en hoe je persoonlijke dossiers op je profiel aanmaakt. Je kunt gebruik maken van de navigatiebar om door de hoofstukken te springen en de voor jou relevante informatie te bekijken.

 

 1. Account aanmaken

Volg de volgende stappen om je eigen account aan te maken.

Stap 1: Klik op “Inloggen” in de groene balk bovenaan de webpagina. Je komt bij een scherm waar je kunt inloggen met een al bestaand account.

Stap 2: Om een nieuw account te maken klik je op de blauwe link “registeren” in de begeleidende tekst. Hier word je doorverwezen naar een nieuwe pagina.

Stap 3: Op deze pagina vind je lege veldjes die je moet invullen om een account aan te maken. Het invullen van het bovenste veldje “Gebruikersnaam” is niet verplicht, maar het is handig om dat wel te doen. De veldjes “Email”, “Wachtwoord” en “Wachtwoord (herhaal)” zijn gemarkeerd met een rode ster en zijn verplicht om in te vullen. Vul in deze velden een werkende email in, en bedenk een veilig wachtwoord om in het vervolg mee in te loggen.

Stap 4: Onder het veldje “Wachtwoord (herhaal)” zie je het veldje “Beveiligingscode”. Vul de letters die je in dit veldje op je scherm ziet op het tekstveld hieronder in.

Optioneel: Onderaan het scherm staan twee knoppen: “Registreren” en “Toon optionele velden”. De optionele velden geven je de gelegenheid om extra informatie in te vullen, zoals je titel, voornaam, achternaam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer. Deze velden zijn niet verplicht.

Stap 5: Als je tevreden bent met de informatie die je aan je profiel hebt gekoppeld kan je de knop “Registeren” indrukken en de registratie voltooien. Je wordt nu doorverwezen naar een webpagina die je vertelt dat de registratie geslaagd is. Je kunt de blauwe link in de tekst volgen om naar de inlogpagina terug te gaan, of weer op het tab “Inloggen” in de groene balk bovenaan de pagina klikken. Je komt op beide manieren op de inlogpagina terecht.

Let op: Je account kan automatisch verwijderd worden als je een aantal maanden niet actief bent. Hier krijg je voorafgaand per e-mail bericht over. Je kan je account zelf ook altijd verwijderen vanaf je profielpagina.

 

 1. Inloggen

Om in te loggen hoef je alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in de bijbehorende veldjes in te vullen. Je kunt de instructies op de inlogpagina volgen om een nieuw wachtwoord aan te maken als je dat bent vergeten.

 1. In de collectie zoeken

3.1 Zoeken

Je kunt in de collectie zoeken door op het tab “Zoeken” in de groene header te klikken. Je komt op de zoekpagina terecht; hier kan je verschillende velden gebruiken om de gewenste collectievoorwerpen op te zoeken. Deze velden kun je los gebruiken, of combineren voor een nauwkeuriger zoekresultaat.

Je kunt de zoekopdracht verfijnen door gebruik te maken van de volgende velden.

 

Vrij zoeken

 • In dit veld kun je zoeken door relevante trefwoorden in te vullen. Zo kun je door bijvoorbeeld ‘D26’ in te vullen de objecten uit hunebed D26 te zien krijgen. Andere termen die je kunt gebruiken zijn ‘aardewerk’ om alle collectievoorwerpen van deze materiaalsoort te vinden, of ‘hunebedbouwers’ om alle voorwerpen die in een hunebed zijn gevonden, of met deze periode te maken hebben, te zien te krijgen.
 • Als je alle velden leeg laat en vervolgens op de knop “Zoeken” drukt krijg je alle voorwerpen in de online collectie te zien.

Collectie

 • Met dit veld kun je de objecten uit een al bestaande collectie opzoeken.

Deelcollectie

 • Je kunt hier naar objecten uit al bestaande deelcollecties zoeken. Voorwerpen kunnen in meerdere deelcollecties voorkomen.

Vervaardiger

 • Met dit veld kun je zoeken naar de vervaardiger van een object, mits dit bekend is.

Periode

 • Met dit veld kun je de zoekresultaten verfijnen door alleen naar objecten uit een specifieke periode te zoeken. Door ‘Neolithicum’ aan te klikken krijg je voorwerpen die uit deze periode komen te zien; het zal hier vooral gaan om aardewerk van de trechterbekercultuur.

Materiaal

 • Je kunt een materiaalsoort uit deze lijst aanklikken om alle objecten die van dit materiaal zijn gemaakt te vinden. Voorbeelden die de meeste zoekresultaten zullen opleveren zijn ‘aardewerk’, ‘bot’ of ‘graniet’.

Vindplaats

 • Deze functie laat je zoeken op de vindplaats waar een object vandaan kan komen.

Zoek met spellingsvarianten

 • Deze functie kan je helpen om uitgebreidere zoekresultaten te krijgen. Bijvoorbeeld, als deze functie uit staat geeft de zoekterm ‘TRB’ alleen resultaten weer waar deze letters direct in de beschrijving voorkomen, zoals in het plaatje hieronder te zien is. Maar als de functie “Zoeken met spellingsvarianten” aanstaat, levert deze zoekterm naast de hiervoor genoemde resultaten ook alle resultaten die aan de trechterbekercultuur gerelateerd zijn, zoals het aardewerk uit hunebedden, voorwerpen van bot en natuursteen.

 

Wijze van zoeken

Dit laatste zoekveld geeft nog meer mogelijkheden om je zoekactie aan te passen. Het drop down menu geeft drie mogelijkheden.

 • “Zoeken binnen zoekresultaat” kun je gebruiken om in je zoekactie nieuwe velden aan te klikken en zo je zoekresultaten te verfijnen.
 • Je kunt “Nieuwe zoekvraag” aanklikken als je na een zoekactie naar dit menu terugkeert om een nieuwe zoekvraag te starten.
 • “Toevoegen aan zoekresultaat” kun je gebruiken om binnen je huidige zoekresultaat nieuwe termen toe te voegen.

3.2 Zoekresultaten

Als je een zoekterm hebt ingevuld kom je in een scherm met alle relevante zoekresultaten terecht. Hier zie je een lijst van objecten die met je zoektermen overeenkomen.

Ieder object heeft een plaatje en een korte beschrijving waar je de titel, objectnaam, collectie, deelcollectie en objectnummer van het object kunt zien. Als je in het zoekresultaat een voorwerp tegenkomt waar je meer over wilt weten kun je het in meer detail bekijken door het icoontje (het figuur hier links) onder de foto of de foto zelf aan te klikken.

 

De zoekpagina heeft verschillende functies waar je gebruik van kunt maken om snel te navigeren.

Bij “Weergaveopties” kan je kiezen of je de zoekresultaten als lijst of als galerij wilt weergeven.

 

 

 

Bij “Aantal p.p.:” kun je kiezen hoeveel resultaten je per pagina wilt zien. Je kunt op het blauwe pijltje klikken om de functie “Eindeloos scrollen” aan te zetten; deze functie laat je naar beneden scrollen tot het eind van de resultaten.

 

 

Bij het witte drop down menu kun je kiezen uit een aantal filters. De eerste vier filters komen overeen met de opties “Collectie”, “Deelcollectie”, “Vervaardiger” en “Vindplaats” van de zoekpagina, en werken hetzelfde. Het laatste filter “Heeft Multimedia” geeft aan of er een plaatje van het object beschikbaar is. Je kunt deze functie gebruiken om objecten zonder plaatje uit je zoekactie te verwijderen.

 

Ten slotte kun je op deze pagina op het zwarte icoontje met de twee pijlen (de afbeelding links) klikken om je geselecteerde velden bij sorteren, aantal resultaten per pagina en filters in werking te brengen.

 

 

 1. Beschrijving van objecten

Je kunt op dit icoontje onder de afbeelding van een object op de resultatenpagina klikken om naar een pagina met een uitgebreidere beschrijving te komen. Op deze pagina zie je verschillende velden met uitgebreidere informatie over het object, zoals de gegeven titel, objectnaam, collectie, deelcollectie, afmetingen, vervaardiger, herkomst en het objectnummer.

 

Je kunt je muis over het scherm slepen om de afbeeldingen op verschillende manieren te bekijken. Je kunt de navigator rechtsboven in het vak bij de afbeelding hier ook voor gebruiken. De navigator is met name handig als je op de afbeelding ingezoomd bent. Linksonder de foto van het voorwerp staan foto’s van hetzelfde voorwerp van verschillende zijdes die je kan aanklikken.

Vanaf deze pagina kun je ook door alle resultaten van je zoekactie heen bladeren. Je kan hiervoor de paginanummers of pijltjes gebruiken, maar je kunt ook zelf een nummer in het zoekveld invullen.

 

Navigatie

Aan de linkerhand van het scherm bevindt zich een menu met allerlei opties. Bij deze opties kun je:

Detail object

Onder de navigatie staan een aantal velden die het object in meer detail beschrijven. De meeste velden zoals “Titel”, “Objectnaam”, “Collecties” en “Materiaal” komen overeen met de drop down menu’s op de zoekpagina.

In het veld “Objectnummer” staat een nummercode die het museum voor dit object gebruikt. Dit is een interne code die het museum gebruikt om alle objecten in hun collectie vast te leggen. Ieder object heeft een uniek nummer toegewezen gekregen. Deze nummers kun je gebruiken als je naar een specifiek voorwerp op zoek bent.

Onderaan de pagina staat een icoontje van een mapje met een plus symbool. Als je hierop klikt kun je dit voorwerp aan je eigen dossier toevoegen.

 

 

 

 1. Een eigen dossier aanmaken

Een nieuw dossier aanmaken

Een belangrijke functie van de collectiewebsite van het Hunebedcentrum is het aanmaken en beheren van persoonlijke collecties. Deze collecties worden op de website dossiers genoemd.

Stap 1: Om een persoonlijk dossier aan te maken klik je op het mapjesicoon onder een collectie-item (hier links afgebeeld) in je zoekresultaat. Dit icoontje kun je ook onderaan de pagina vinden in het detailscherm (zie uitleg in hoofdstuk 4).

 

 

Stap 2: Als dit je eerste dossier is staat bij de drop down “Dossier” automatisch “Nieuw dossier”. In het tekstvak hieronder geef je je dossier een titel. Hieronder kun je ook een uitgebreidere beschrijving geven.

Stap 3: Vervolgens krijg je de mogelijkheid om aan te geven of je wilt dat jouw dossier openbaar beschikbaar is. Als je dit vak niet aanvinkt blijft je dossier privé.

Stap 4: Zodra je op “Toevoegen” drukt is het dossier aangemaakt. Je kunt nu meer items aan jouw dossier toevoegen.

Als je meerdere dossiers wilt aanmaken kun je de stappen hierboven herhalen.

Je bestaande dossiers bekijken

Je kunt jouw bestaande dossiers vinden door in de groene balk op het kopje “Mijn profiel” te klikken. Onderaan de webpagina die nu geopend is vind je het knopje “Mijn dossiers”. Dit brengt je naar een overzicht van de dossiers die je hebt aangemaakt en de openbare dossiers van andere gebruikers.

Onder het kopje “Mijn dossiers” zie je bij elk dossier een aantal icoontjes staan.

Als je een dossier met anderen wilt delen kun je het icoontje met een slot aanklikken om het dossier openbaar te maken. Je kunt op ieder moment besluiten om dit dossier weer privé te maken. Klik hiervoor hetzelfde icoontje weer aan en het dossier is verborgen voor het publiek.

Om een dossier ook offline te kunnen inzien kun je het icoontje met een pijl gebruiken om het dossier als HTML file te downloaden.

Door het middelste icoontje in te drukken kun je de inhoud van een dossier bekijken. Met het middelste icoontje kun je de inhoud van het dossier bekijken. Je kunt dit ook doen door op de naam van je dossier te klikken.

Wanneer je een dossier wilt aanpassen klik je op het icoontje met een potlood. Je krijgt vervolgens een menu te zien waar je de titel of omschrijving kunt veranderen. Je krijgt hier ook de mogelijkheid om het dossier openbaar te maken.

Je kunt een dossier verwijderen door op het prullenbak-icoontje te klikken. Je krijgt een pop-up scherm te zien; klik op “ja” en je dossier is permanent van je account verwijderd.

Openbare dossiers

Dossiers die op “openbaar” zijn gezet hebben een extra functie. Je kan op het icoontje met een envelop klikken om het dossier naar iemand te mailen.

 

Download HIER de pdf