Skip to main content

Wil je ons graag bezoeken? Zo lang dat niet kan, kun je op deze pagina al onze online activiteiten voor thuis vinden. Voor jong en oud.

Speciaal voor de kleine bezoeker

Hallo Hunebedranger!

Ben je geïnteresseerd in archeologie en hunebedden, maar krijg je daar nu op school geen les over? Het Hunebedcentrum heeft een virtueel museum vol met verhalen over archeologie, de prehistorie en hunebedden. Zo leer je over fossielen, hoe hunebedden werden gebouwd, wat vuursteen is, hoeveel mensen er in de prehistorie leefden, hoe zij visten en nog veel meer dingen! Kijk hier snel welke verhalen jij leuk vindt om te lezen.

Knutselen voor thuis

Hier vind je verschillende kleinere knutselprojecten die je thuis kunt doen. Leuke activiteiten voor in de vakanties. Bouw je eigen hunebedbouwershuis of maak een oerschildering.

Kleurplaten

Thuis kleuren? Download hier een kleurplaat van mammoeten, een kleurplaat van witte wieven, een kleurplaat van een reus bij een hunebed, een kleurplaat van een rendierjager.

Q&A: Stel je vraag aan een archeoloog

Heb jij altijd al een vraag willen stellen aan een archeoloog? Dit is je kans! Omdat onze ArcheoHotspot nu dicht is, kun je je vraag naar ons mailen. Oud of jong, dat maakt niet uit. Archeologen Nadine en Riemke beantwoorden jouw vragen tijdens een Q&A. Stuur je vraag en naam in via communicatie@hunebedcentrum.nl onder vermelding van Q&A archeologie! Wanneer we weer voldoende vragen binnen hebben, kun je de antwoorden beluisteren in onze podcast tijdens een Q&A. Deze kun je beluisteren op ons Spotify account Hunebednieuwscafé.

Stenenspreekuur

Momenteel wordt het spreekuur niet gehouden i.v.m. corona. Heb je wel een vraag over een steen, fossiel of schelp? Je kunt ook foto’s (graag detail en overzicht, in goede kwaliteit) met vragen per mail versturen naar communicatie@hunebedcentrum.nl.

Ontdek nu álle hunebedden in Drenthe

Het Hunebedcentrum is al een tijdje gesloten. Toch willen we je blijven enthousiasmeren voor de meer dan 5.000 jaar oude hunebedden en het volk dat deze monumenten bouwde. In onze expositie is een virtuele tour te beleven die je voert langs alle hunebedden van Drenthe.  Vlieg mee over Drenthe en ontdek ze allemaal! De tour staat nu online.

Puzzelen voor jong en oud

Het Hunebedcentrum heeft de leukste puzzels ontwikkeld!
Memory

Woordzoekers:
Museum
Prehistorie
Hunebedden
Steentijd
Bronstijd
IJzertijd

Legpuzzels

Je kunt thuis ook aan de slag met verschillende workshops voor volwassenen. Je leert zo, soms net als vroeger, soms met wat moderne hulp, objecten te maken. Denk bijvoorbeeld aan een blaashoorn, een mand van dennennaalden of een naald van hout.

IJzertijd boerderij
Keientuin
Boerderij museum 
D27

[/vc_column_text]

Wil je ons graag bezoeken? Zo lang dat niet kan, kun je op deze pagina al onze online activiteiten voor thuis vinden. Voor jong en oud.

Speciaal voor de grote bezoeker

Podcast Hunebednieuwscafé

Waan je in ons café door thuis te luisteren naar de podcast Hunebednieuwscafé. Eind 2020 is het Hunebedcentrum gestart met een podcast. Zo kun je ook vanaf thuis, toch een klein beetje ons museum bezoeken. De podcast Hunebednieuwscafé gaat over archeologie en geologie, met een sterke focus op het Neolithicum en de hunebedbouwers. Uiteenlopende onderwerpen over megalieten, publieksarcheologie, prehistorische eetbare planten en nog veel en veel meer. Los uit de pols, vermakelijk én inhoudelijk. Elke woensdag kun je een nieuwe aflevering beluisteren. Onze podcast vind je hier.

Een Geologische Audiowandeling

Een geologische wandeling met audio waarbij Gerrit Eggink, vrijwilliger bij het Hunebedcentrum, je meeneemt langs diverse stenen. Hij zal je vertellen hoe deze stenen in Drenthe terecht zijn gekomen en waarom deze zo belangrijk zijn. Kom erachter wat voor rol deze stenen in onze geschiedenis hebben gespeeld. Je kunt deze wandeling op eigen gelegenheid lopen. Je hebt hier alleen een smartphone voor nodig. Lees hier hoe u dit kunt volgen

 

Koken uit de natuur

In ons Oerkookboek vind je meer dan 150 recepten om te koken met prachtige ingrediënten uit de natuur. Van een natuurlijke koffie vervanger tot zevenbladpesto. Wil je beginnen met wildplukken voor je recepten? Lees dan eerst deze belangrijke informatie.

 

Talloze artikelen over de prehistorie

Ben je geïnteresseerd in archeologie, in hunebedden en dolmens? Het Hunebedcentrum heeft een virtueel museum vol met duizenden artikelen over archeologie, de prehistorie en hunebedden en andere bouwwerken over de hele wereld.

 

Digitale ArcheoHotspot

ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie. Bezoek nu onze digitale ArcheoHotspot en leer meer over archeologie!

Hunebedcentrumquiz

Regelmatig plaatsen we een nieuwe quiz op het Hunebednieuwscafe. Deze quizzen hebben te maken met thema’s die bij het Hunebedcentrum passen, zoals de prehistorie, megalithische monumenten, ijstijden en de Hondsrug. De quizzen zijn gratis en er is geen account voor nodig. Veel plezier!

 

Vuursteen en vuurstenen werktuigen

Harry Huisman heeft een interactieve presentatie gemaakt over vuursteen artefacten en vuursteen fossielen. U kunt op een gemakkelijke manier door de presentatie heen navigeren en veel leren over vuursteen

 

Sfeer proeven van het Hunebedcentrum op afstand

Ondanks dat ons museum nu niet open is, kunt u wel de sfeer proeven in verschillende foto-essays. Onze huisfotograaf Davado legt op sfeervolle manieren verschillende plekken van ons museum vast. Bekijk in verschillende fotoseries hoe prachtig ons oertijdpark is bij zonsopgang of in winterweer.

 

Zelf aan de slag met experimentele archeologie

Je kunt thuis ook aan de slag met verschillende workshops voor volwassenen. Je leert zo, soms net als vroeger, soms met wat moderne hulp, objecten te maken. Denk bijvoorbeeld aan een blaashoorn, een mand van dennennaalden of een naald van hout.

[/vc_column][/vc_row]