Skip to main content

Workshop vuursteen bewerken

Deze workshop zit vol. Je kan nog wel op de wachtlijst geplaatst worden.

The language spoken during this workshop will be English. Click here to read the information in English.

Over de hele wereld, maar ook zeker in Drenthe, zijn veel vondsten van vuursteen gedaan. Hoewel het materiaal hier niet ontstaan is, hebben we het in aardig grote getalen tijdens de voorlaatste ijstijd naar ons toe geschoven gekregen in een grote ijsmassa. Veelal zijn dit kleine stukken gesteente, maar ook hiervan kon de oermens bruikbare gereedschappen maken.

Maar we vinden ook vuursteen vondsten waaruit blijkt dat het materiaal van een heel andere oorspronkelijke locatie komt. Door ruilhandel is in wat nu Drenthe is van alles aan vuursteen, in vorm en functie, terecht gekomen.

Lijkt jou het leuk om een beetje in de huid van een oermens te kruipen en kennis te maken met de ambacht ‘vuursteen bewerken’? Grijp dan nu je kans!

Let op! Deze workshop wordt gegeven in het Engels

Vuursteen bewerken zoals onze voorouders ooit deden

Deze workshop vindt plaats in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum, waar je omringt bent door prehistorische gebouwen. Onder leiding van Morgan Roussel zul je de eerste stappen maken in het bewerken van vuursteen.

De workshop vindt plaats op:
zondag 19 mei, 11:00-16:00

Wat ga je doen?

Je zult verschillende technieken behandelen, zoals harde en zachte percussie. Ook zal je verschillende gereedschappen gebruiken zoals geweihamers en klopstenen.

Afhankelijk van de vorderingen die je maakt komen er verschillende technieken aan bod. Individueel word je verder begeleid en zullen de technieken aangepast worden naar jouw niveau.

Je gaat naar huis met je eigen creaties uit vuursteen!

Wie is Morgan Roussel?

De van Franse herkomst Morgan Roussel is onderzoeker en gastdocent aan de universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in steentijd(vaardigheden) en maakt al het denkbare uit vuursteen, maar ook andere steentijd materialen.

Op zijn instagrampagina vind je een overzicht van Morgan zijn kunde.

Praktische info & aanmelden

Fysieke inspanning
Tijdens deze workshop zal je voornamelijk zitten. Je dient wel in staat te zijn met je handen te kunnen werken. Vuursteen bewerken kan soms wat kracht kosten.

Museumbezoekers
Wij zijn als museum gewoon geopend. Hoewel jullie op een afgezet stuk werken, kunnen geïnteresseerde bezoekers kijken en vragen stellen. Het is zondag 19 mei ‘de Mammoetdagen’ waar doorgaans veel mensen op af komen. Dit zijn hele gezellige, maar wel drukke dagen. Het is niet de bedoeling dat je alle vragen van bezoekers hoeft te beantwoorden (daar zijn wij voor), maar het is wel fijn als je tegen deze prikkels kan.

Waar & hoe laat?
De workshop wordt gegeven in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. De cursus duurt van 11:00 tot 16:00. (incl. een pauze).

Eten & drinken
Drinken, lunch en snacks dien je zelf te verzorgen. (Koffie en thee verzorgen wij).

Parkeren
Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats aan de Hunebedstraat 27 in Borger.

Aanmelden
Deze workshop is bedoeld voor volwassenen.
Er zijn maar 6 plekken beschikbaar voor deze workshop. VOL = VOL. Aanmelden voor de cursus kan door te mailen naar communicatie@hunebedcentrum.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en adresgegevens.

Kosten
Deelname aan deze workshop bedraagt €80- Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na het voldaan van het volledige bedrag is je aanmelding compleet.

Korting
Ben je vriend van het Hunebedcentrum of lid van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging)? Dan ontvang je 20% korting op deze workshop.

Voor verdere vragen kan contact opgenomen worden met activiteiten coördinator Karin Olfert via kolfert@hunebedcentrum.nl

Deze cursus, die onderdeel is van het project ‘Houd de Drentse archeologie in leven’ wordt mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk fonds van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging).

Datum

19 mei 2024
Verlopen!

Tijd

11:00 - 16:00

Kalender

2024 juli

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1st juli
Geen evenementen
Events for 2nd juli
Geen evenementen
Events for 3rd juli
Geen evenementen
Events for 4th juli
Geen evenementen
Events for 5th juli
Geen evenementen
Events for 7th juli
8
9
10
11
12
13
14
Events for 8th juli
Events for 9th juli
Events for 10th juli
Events for 11th juli
Events for 12th juli
Events for 13th juli
Events for 14th juli
15
16
17
18
19
20
21
Events for 15th juli
Events for 16th juli
Events for 17th juli
Events for 18th juli
Events for 19th juli
Events for 21st juli
22
23
24
25
26
27
28
Events for 22nd juli
Events for 23rd juli
Events for 24th juli
Events for 25th juli
Events for 26th juli
Events for 27th juli
Events for 28th juli
29
30
31
1
2
3
4
Events for 29th juli
Events for 30th juli
Events for 31st juli
Events for 1st augustus
Events for 2nd augustus
Events for 4th augustus