Skip to main content

Workshop glaskralen maken

Deze workshop zit vol. Je kan nog wel op de wachtlijst geplaatst worden.

We vinden ze niet veel, maar ze waren er weldegelijk in de Drentse prehistorie… kralen van glas. Vanaf de late ijzertijd hebben we vondsten van glaskralen, die vermoedelijk door handel hier terecht zijn gekomen. Naast eerdere sieraden van (barn)steen, aardewerk of metaal is dit weer een nieuw product die zijn eigen, aparte ambacht met zich meebrengt.

In de vitrines van het Hunebedcentrum vind je er een paar, in verschillende kleuren en patronen. Nog niet al te uitgebreid maar ook zeker niet saai, het zijn interessante voorwerpen om op een authentieke manier na te maken. Na even oefenen, draait iedereen z’n eigen kralen… en ben je een nieuwe, unieke vaardigheid rijker!

Glaskralen maken zoals in de late ijzertijd

Deze workshop vindt plaats in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum, waar je omringt bent door prehistorische gebouwen. Onder leiding van Hans van Paassen zul je op authentieke wijze je eigen prehistorische glaskralen leren draaien.

De workshop vindt plaats op:
zondag 21 juli, 10:00-16:00

Inhoud

Je gaat eerst bezig om de basis te leren, dat betekend dat je ’s ochtends uit één kleur kralen gaat draaien, de meest simpele variant. Omdat we niet met moderne gereedschappen werken maar met een oven uit leem, die bedient wordt door een blaasbalg, is het extra oefenen.

Wanneer je de basis onder de knie hebt ga je door met het trekken van dunne draden glas en twisties, waarbij je met meerdere kleuren werkt. Op die manier kun je kralen met stippen, strepen en andere patronen maken.

Je gaat aan het eind van de workshop naar huis met je eigengemaakte, prehistorische glaskralen, hoe gaaf is dat!

Wie is Hans van Paassen?

Hans van Paassen, misschien wel beter bekend als ‘de Kralenmaker’. Hij doet al 10 jaar aan levende geschiedenis en is onder andere verbonden geweest aan Middeleeuws erf de Bergkamp, Prehistorisch Dorp Eindhoven, en de International Bead Makers Meeting in Ribe (Denemarken). Na verschillende pogingen heeft Hans een eigen kleioven weten vorm te geven waar hij glaskralen op draait. Bezoekers kunnen meehelpen door de oven te voeden, door lucht erin te pompen. Tijdens het OERweekend heeft Hans al een aantal mooie replica’s weten te maken van glaskralen die bij het Hunebedcentrum in de vitrine liggen.

Voor meer informatie over het werk van Hans, kijk op zijn website.

Praktische info & aanmelden

Fysieke inspanning
Tijdens deze cursus zal je voornamelijk zitten en de blaasbalgen gebruiken. Dit laatste kan enige conditie vereisten, met name in je bovenlijf. Maar, er kan genoeg afgewisseld worden met je medecursisten.

Museumbezoekers
Wij zijn als museum gewoon geopend. Hoewel jullie op een afgezet stuk werken, kunnen geïnteresseerde bezoekers kijken en vragen stellen. Het is zondag 21 juli OERweekend, waar doorgaans veel mensen op af komen. Dit zijn hele gezellige, maar wel drukke dagen. Het is niet de bedoeling dat je alle vragen van bezoekers hoeft te beantwoorden (daar zijn wij voor), maar het is wel fijn als je tegen deze prikkels kan.

Waar & hoe laat?
De workshop wordt gegeven in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. De cursus duurt van 10:00 tot 16:00. (incl. een pauze).

Eten & drinken
Drinken, lunch en snacks dien je zelf te verzorgen. Wij zorgen voor koffie en thee.

Parkeren
Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats aan de Hunebedstraat 27 in Borger.

Aanmelden
Deze cursus is bedoelt voor volwassenen.
Er zijn maar 6 plekken beschikbaar voor deze cursus. VOL = VOL. Aanmelden voor de cursus kan door te mailen naar communicatie@hunebedcentrum.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en adresgegevens.

Kosten
Deelname aan deze cursus bedraagt €95- Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na het voldaan van het volledige bedrag is je aanmelding compleet.

Korting
Ben je vriend van het Hunebedcentrum of lid van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging)? Dan ontvang je 20% korting op deze cursus.

Voor verdere vragen kan contact opgenomen worden met activiteiten coördinator Karin Olfert via kolfert@hunebedcentrum.nl

Deze cursus, die onderdeel is van het project ‘Houd de Drentse archeologie in leven’ wordt mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk fonds van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging).

Datum

21 jul 2024

Tijd

11:00 - 16:00

Kalender

2024 juni

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1st juni
Geen evenementen
Events for 2nd juni
Geen evenementen
3
4
5
6
7
8
9
Events for 3rd juni
Geen evenementen
Events for 4th juni
Geen evenementen
Events for 5th juni
Events for 6th juni
Geen evenementen
Events for 8th juni
Geen evenementen
Events for 9th juni
Geen evenementen
10
11
12
13
14
15
16
Events for 10th juni
Events for 11th juni
Geen evenementen
Events for 12th juni
Events for 13th juni
Geen evenementen
Events for 14th juni
Geen evenementen
Events for 15th juni
Geen evenementen
17
18
19
20
21
22
23
Events for 17th juni
Geen evenementen
Events for 18th juni
Geen evenementen
Events for 19th juni
Geen evenementen
Events for 20th juni
Events for 21st juni
Geen evenementen
Events for 22nd juni
Geen evenementen
Events for 23rd juni
Geen evenementen
24
25
26
27
28
29
30
Events for 24th juni
Events for 25th juni
Geen evenementen
Events for 26th juni
Geen evenementen
Events for 27th juni
Geen evenementen
Events for 28th juni
Geen evenementen
Events for 29th juni
Geen evenementen
Events for 30th juni
Geen evenementen
1
2
3
4
5
6
7