Skip to main content

Oerweekend Herfst

In de herfst op 21 & 22 oktober, is het OERweekend op het Hunebedcentrum. Dan puilt het Oertijdpark uit met prehistorische mensen. De Hunebedbouwers en hun nazaten bootsen het leven in de prehistorie na.

Met een grote groep oermensen worden de steentijd, ijzertijd en de bronstijd tot leven gebracht. Er gebeurt van alles! Er wordt geleefd, gewerkt, gegeten, en gedaan zoals men lang geleden deed. Leer over technieken en ambachten van lang geleden. Bezoek het Hunebedcentrum en ontmoet echte oermensen, gratis op vertoon van jouw entreebewijs. Een weekend vol met activiteiten. Genoeg redenen om tijdens dit weekend het Hunebedcentrum te bezoeken dus!

Je kunt van te voren reserveren via https://tickets.hunebedcentrum.nl/nl-NL/tickets, maar dat is niet verplicht.

Deze herfst een speciaal thema: Ontdek de oertijd!

Niet Eureka, maar Oereka! Maak kennis met de ontdekkers van vuur, de bewerkers van vuursteen, en de makers van textiel. Mensen die iedereen voorgingen.

Hoe kwam je tot de ontdekking om van grond aardewerk te maken en hoe kreeg je het zélfs voor elkaar om stenen van duizenden kilo’s op elkaar te stapelen!?

Tijdens de prehistorie is de basis gelegd voor alles wat we vandaag de dag doen, en dat allemaal met materialen die vrijwel altijd uit onze directe omgeving te halen zijn. Tienduizenden jaren lang heeft de mens tal van praktische vaardigheden opgedaan die vaak simpelweg nodig waren om te overleven.

Wanneer je het OERweekend bezoekt, sta je oog in oog met deze ontdekkers en leer je hoe het is om zelf te (over)leven in de oertijd.

Een greep uit de activiteiten

Vuur

Hoewel alle ontdekkingen bijdragen aan hoe we vandaag de dag leven, is er één die zonder meer het meest heeft betekend in de ontwikkeling van de mens… de ontdekking van vuur.

Tijdens het OERweekend kun je zelf proberen om vuur te maken door middel van frictie met de vuurboog!

Textiel

Het maken van textiel, waarbij je vezels verwerkt tot stof, gebeurt al vanaf de steentijd. Vanaf de bronstijd vinden we bewijs voor het verwerken van schapenwol als vezel. Er werd gesponnen, gewoven en meer. In de bronstijd en ijzertijdboerderij wordt gewerkt aan verschillende textiel projecten waar je als bezoeker veel van kunt leren!

Aardewerk

We weten niet wie als eerste aardewerk heeft uitgevonden. Archeologen nemen aan dat het waarschijnlijk een toevallige ontdekking was. Het is mogelijk dat mensen klei begonnen te gebruiken om hun voedsel in op te slaan nadat ze hadden gemerkt dat klei hard werd wanneer deze werd blootgesteld aan vuur.

Tijdens het OERweekend kun je zelf je handen in de klei steken en je eigen spintol proberen te maken!

Metaal

Vanaf de bronstijd lukt het de mens om metalen te verkrijgen, zacht te krijgen met hitte en te verwerken tot producten. Maar, het was nog altijd een heel ingewikkeld karwei en hard werken. In het Oertijdpark is een experimentveld waar men met verschillende ovens en technieken gaat proberen om ijzer te verkrijgen uit ijzeroer, een ijzerrijk gesteente wat in de Drentse bodem te vinden is.

Gereedschappen

In de geschiedenis van de mensheid was het gebruik en de ontwikkeling van gereedschappen een zeer belangrijke stap. Gereedschappen waren van levensbelang om te overleven. Op verschillende locaties in het Oertijdpark tref je oermensen die bezig zijn met het creëren van gereedschappen, zoals mensen die vuursteen bewerken.

Gratis toegang voor kinderen in de weekenden van oktober

Het Hunebedcentrum doet mee aan Oktober Kindermaand. Oktober Kindermaand is dé maand waarin kinderen tot 13 jaar kunnen genieten van kunst en cultuur. Geld mag daar eigenlijk geen barrière in zijn. Daarom kunnen alle kinderen tot 13 jaar in de weekenden van Oktober het Hunebedcentrum gratis bezoeken. Alle info over deze actie vindt je hier.

Waar komen onze oermensen en vrijwilligers vandaan?

Oermensen en hun kennis over technieken en ambachten zijn tegenwoordig vrij zeldzaam. Veel van onze oermensen zijn vrijwilligers en hebben een grote interesse ontwikkeld voor alles wat met prehistorie te maken heeft. Soms zijn ze gespecialiseerd in een bepaald onderdeel. Wij zijn blij om te melden dat we tijdens oerweekenden samenwerken met de mensen van PAW (Prehistory Alive Worldwide). Door onze samenwerking kunnen we elk weekend een heel divers en interessant programma aan activiteiten aanbieden. PAW doet van alles op het gebied van workshops, evenementen, educatie voor scholen en werkt mee aan films.

Voor meer informatie over PAW kijk op:
www.prehistoryalive.com

Ontdek de oertijd! is een onderdeel van de Maand van Geschiedenis en Verhalenweekend.

Datum

22 okt 2023
Verlopen!

Tijd

11:00 - 17:00

Kalender

2023 november

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
30
31
1
2
3
4
5
Events for 1st november
Events for 2nd november
Events for 3rd november
Events for 4th november
Events for 5th november
6
7
8
9
10
11
12
Events for 6th november
Geen evenementen
Events for 7th november
Events for 8th november
Events for 9th november
Events for 10th november
Events for 11th november
Events for 12th november
13
14
15
16
17
18
19
Events for 13th november
Geen evenementen
Events for 14th november
Geen evenementen
Events for 15th november
Events for 16th november
Events for 17th november
Events for 18th november
Events for 19th november
20
21
22
23
24
25
26
Events for 20th november
Geen evenementen
Events for 21st november
Geen evenementen
Events for 22nd november
Events for 23rd november
Events for 24th november
Events for 25th november
Events for 26th november
27
28
29
30
1
2
3
Events for 27th november
Geen evenementen
Events for 28th november
Geen evenementen
Events for 29th november
Geen evenementen
Events for 30th november
Geen evenementen