
Lezing: Meandering in de Drentsche Aa
Deze lezing zit vol! Aanmelden is niet meer mogelijk.
De tweede lezing in de reeks van de Hondsrugacademie neemt je mee in het verhaal van het prachtige Drentsche Aa gebied. De kronkels van de Drentsche Aa gelden als schoolvoorbeeld voor veel andere semi-natuurlijke beekdalsystemen in Nederland en daarbuiten. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar weerspiegelen ook de dynamiek van de beek. Toch? Maar hoe vormen deze kronkels zich eigenlijk? Is dit een natuurlijk proces, of hebben mensen hier ook invloed op gehad? En mogen we dit eigenlijk wel ‘meandering’ noemen?
Dr ir. Erik Meijles deed eerder onderzoek naar de dynamiek van de Drentsche Aa en schreef mee aan de aardkundige hoofdstukken van de Landschapsbiografie van de Drentsche Aa (2015). Ook was hij lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie van Geopark De Hondsrug van 2013 tot 2023.
Data: 8 november 2023
Locatie: Auditorium – Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531TG Borger
Inloop: 19.00 uur
Starttijd: 19.30 uur
Duur: circa 1 uur
Aanmelden en kosten
Aanmelden voor de lezing is verplicht en kan tot één week voorafgaand aan de lezing door het formulier in te vullen onderaan de volgende pagina: De Hondsrugacademie – Geopark De Hondsrug De kosten zijn 5,00 euro per persoon (prijs per lezing). Dat is inclusief een kop koffie/thee. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Het is mogelijk om op locatie bij het Hunebedcentrum te betalen (pin of contant). Houders van de Museumkaart en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezing gratis bijwonen op vertoon van de betreffende pas. Vrijwilligers van de organiserende organisaties kunnen de lezingen gratis volgen, graag deze informatie vermelden bij aanmelding.
Samenwerking
Sinds het Hunebedcentrum in 2021 ook een informatiecentrum voor Het Drentse Landschap en in 2022 is De Hondsrug UNESCO Global Geopark verhuisd naar het Hunebedcentrum. Daardoor is de samenwerking tussen de partijen versterkt. Ze slaan dan nu ook opnieuw de handen ineen voor de organisatie van ‘De Hondsrugacademie’. Op deze manier betrekken we jong én oud bij de rijke geschiedenis van het Hondsruggebied dat ook nu nog zichtbaar is in het Drentse Landschap. Iedereen die meer wil weten over het Hondsruggebied is van harte welkom.