Skip to main content

Nationale Archeologiedagen – De wondere wereld van archeologie

Maak kennis met de archeologie van Drenthe! Op zondag 16 juni staat het Hunebedcentrum extra in het teken van archeologie tijdens de Nationale Archeologiedagen. Archeologen en studenten staan klaar om jou van alles te leren over archeologie. Het is een wondere wereld die nooit stil staat. Nieuwe technieken en onderzoeken zorgen steeds weer voor nieuwe inzichten over de menselijke prehistorie. Het Hunebedcentrum doet mee op zondag 16 juni. Deze dag is er extra veel te doen.

De activiteiten op 16 juni zijn een gratis toevoeging op het reguliere museumbezoek. Je kunt van te voren tickets kopen op onze website of op de dag zelf bij de entreebalie.

De kunst van het vuursteen bewerken

Bekijk hoe ruwe steen wordt bewerkt en omgetoverd tot bruikbare gereedschappen. Een ambacht die de prehistorische mens al honderdduizenden jaren geleden begon te ontwikkelen. In Drenthe vinden we vele vondsten terug van door mensen bewerkte steen, met name vuursteen was (en is) een populair materiaal voor het maken van bijlen, pijlpunten, messen en meer.

Bij de mesolithische hut vind je onze oermensen die jou de kunst van het vuursteen bewerken kunnen laten zien.

Mee op rondleiding met de archeoloog

Ben jij benieuwd hoe een archeoloog te werk gaat?

Sinds de zomer van 2022 heeft het Hunebedcentrum een eigen opgravingsterrein. Dit terrein is aangelegd aan de hand van vondsten die gedaan zijn bij het bouwen van een woonwijk in Borger. Eén van onze oertijdhuizen, het bronstijdhuis, is zelfs nagebouwd aan de hand van de kennis die archeologen hebben opgedaan bij deze opgravingen.

Startlocatie: museumhal

Tijd
14:00-15:00

Je doet een archeologische vondst, en dan?

Ben jij benieuwd hoe het determineren en registreren van vondsten werkt? Onze aanwezige archeoloog laat zien hoe!

Archeologen hebben data nodig om onderzoek uit te kunnen voeren. Een groot deel van die data is afkomstig van vondsten die gedaan worden door ‘niet archeologen’, mensen die toevallig iets vinden, of mensen die bijvoorbeeld als hobby met de metaaldetector zoeken.

Voor de bodemvondsten uit Drenthe is het van belang dat ze bij PAN (Portable Antiquities Netherlands) worden aangemeld.  De aanwezige archeoloog onderzoekt en registreert de vondst, daardoor wordt de waardevolle archeologische informatie beschikbaar voor onderzoek.

LET OP! Dit is geen determinatie moment, maar een demo. Heb je zelf een vondst gedaan? Dan kun je terecht op het maandelijkse spreekuur voor archeologie.

Locatie: hoofd museumgebouw

Tijd
12:00-16:00

Determinatie van stenen werktuigen

Denk jij een archeologische vondst gedaan te hebben van een door de mens bewerkte steen?

Neem deze vondst dan mee en laat het zien aan de specialist! Archeoloog en schrijver Marcel Niekus zal aanwezig zijn voor het determinatie moment.

Marcel is gespecialiseerd in steentijd archeologie, met name het paleolithicum en het mesolithicum (de tijd van jagers en verzamelaars). Verder heeft hij bekendheid verkregen door zijn boeken;  Neanderthalers in Noord Nederland, Valsheid in gesteente en Jager-verzamelaars in uitgestrekte oerbossen.

locatie: Hoofd museumgebouw

Tijd
12:00-16:00

Maak je eigen rotsschildering

Maak je eigen rotsschildering in het oertijdpark. Met houtskool en oker (De natuurlijke kleurstof van de Hunebedbouwers) maak je de mooiste schilderingen. Van mammoeten tot sabeltandtijgers, of laat net zoals de oermens je handafdruk achter.

Tijd
12:00-16:00

Stenen zoeken en determineren

In het Oertijdpark ligt een enorme bult met zwerfstenen. Bezoekers kunnen naar hartenlust een of meer stenen verzamelen. Tussen de stenen liggen talloze vuurstenen. Vaak bevatten die fossielen. Ben je meer geïnteresseerd in een zwerfsteen uit het verre noorden van Scandinavië? Ook die liggen er in soort en tal. Je kunt jouw vondsten ter plaatse laten determineren, waarbij je hoort wat voor steen jij gevonden hebt, waarvandaan deze komt en…hoe oud deze is.

Locatie: Keienbult in het Oertijdpark

Tijd
13:00-15:00

Aan de slag als archeoloog bij het opgravingsterrein

Bij het opgravingsterrein kun je onze archeologen helpen. Bestudeer vondsten en teken deze in, of ga aan de slag met de metaaldetector. Leer hoe het werk als archeoloog eraan toe gaat!

Locatie: opgravingsterrein

Tijd
12:00-16:00

Kalender

2024 juni

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1st juni
Geen evenementen
Events for 2nd juni
Geen evenementen
3
4
5
6
7
8
9
Events for 3rd juni
Geen evenementen
Events for 4th juni
Geen evenementen
Events for 5th juni
Events for 6th juni
Geen evenementen
Events for 8th juni
Geen evenementen
Events for 9th juni
Geen evenementen
10
11
12
13
14
15
16
Events for 10th juni
Events for 11th juni
Geen evenementen
Events for 12th juni
Events for 13th juni
Geen evenementen
Events for 14th juni
Geen evenementen
Events for 15th juni
Geen evenementen
17
18
19
20
21
22
23
Events for 17th juni
Geen evenementen
Events for 18th juni
Geen evenementen
Events for 19th juni
Geen evenementen
Events for 20th juni
Events for 21st juni
Geen evenementen
Events for 22nd juni
Geen evenementen
Events for 23rd juni
Geen evenementen
24
25
26
27
28
29
30
Events for 24th juni
Events for 25th juni
Geen evenementen
Events for 26th juni
Geen evenementen
Events for 27th juni
Geen evenementen
Events for 28th juni
Geen evenementen
Events for 29th juni
Geen evenementen
Events for 30th juni
Geen evenementen
1
2
3
4
5
6
7