
De Hondsrugacademie (Lezing): De diepere geologie van de Hondsrug
Woensdag 3 mei (aanmelden t/m 29 april) | Lezing door Wytse Sikkema en Daan den Hartog Jaeger | Onderwerp: de diepere geologie van de Hondsrug
Inloop 19:00 start 19:30
Hondsrug Academie
Het Hunebedcentrum en De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert een reeks lezingen over geologie, archeologie en geschiedenis. Iedere maand is de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger het podium van één van deze onderwerpen. Daarbij staat het Hondsruggebied centraal. Meer informatie over de Hondsrugacademie vind je hier.
De diepere geologie van de Hondsrug
In de Weichsel-ijstijd bereikte het landijs onze streken niet, maar het was hier wel erg koud. Het Hondsruggebied was een eindeloze kale toendra waar zandstormen het kale oppervlak schuurden en stuifzand afzetten. Door stuwing van grondwaterstromen onder de bevroren bovengrond ontstonden in deze tijd de vele pingoruïnes die we nu nog als ronde depressies in het landschap terugvinden. Er leefden hier in de Weichsel-ijstijd mammoeten en wolharige neushoorns. Het wild trok jagers aan, waaronder Neanderthalers. Hoe zit het eigenlijk met de diepere geologie van de Hondsrug? Wytse Sikkema en Daan den Hartog Jaeger nemen je mee in dit verhaal én vertellen daarbij ook over onderzoek door de NAM in dit gebied.
Over Wytse Sikkema en Daan den Hertog Jaeger
Wytse Sikkema werkte jarenlang als geoloog in binnen- en buitenland. Hij heeft onder andere voor de NAM gewerkt en is landschapshistoricus. De laatste jaren is hij als vrijwilliger actief voor De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Ook Daan den Hartog Jaeger werkte jarenlang voor de NAM.
Aanmelden verplicht
Aanmelden voor de lezing is verplicht en kan tot één week voorafgaand aan de lezing (uiterlijk 4 mei) door te mailen naar info@dehondsrug.nl o.v.v. het aantal personen.
Inschrijving en kosten
De kosten zijn 5,00 euro per persoon (prijs per lezing). Dat is inclusief een kop koffie/thee. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Het is mogelijk om op locatie bij het Hunebedcentrum te betalen. Houders van de Museumkaart, vrijwilligers en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezingen gratis volgen.