Skip to main content

Cursus prehistorisch aardewerk maken en afbakken

Deze workshop zit vol. Je kan nog wel op de wachtlijst geplaatst worden.

De Hunebedbouwers zijn onlosmakelijk verbonden met het aardewerk dat zij maakten, het Trechterbekeraardewerk. Met de trechtervormige hals, bolle buik en vaak rijkelijke versiering, is het een opvallend stuk aardewerk.

Maar wat ligt er onder het oppervlak? hoe werden de potten gemaakt? waar werden ze voor gebruikt? en hoe zit het met al die versieringen?

In deze cursus wordt je meegenomen in het maak en afbakproces van prehistorisch aardewerk. Je leert over verschillende soorten en samenstellingen van klei, en gaat hiermee je eigen trechterbekeraardewerk maken, dat we vervolgens met elkaar gaan afbakken in een vuur.

Deze cursus is bedoelt voor beginnende keramisten en mensen met enige ervaring in het met de hand opbouwen van aardewerk.

Met de handen in de klei

De cursus vindt plaats in de granietzaal van het Hunebedcentrum. Onder leiding van Karin Olfert zal je in theorie en praktijk ondergedompeld worden in het (maakproces van) trechterbekeraardewerk.

De cursus vindt plaats op:
Maandag 10 juni: 11:00-16:00
Maandag 24 juni: 11:00-16:00
N.t.b. moment voor het afbakken

Het moment voor het gezamenlijk afbakken in een vuur gaat later in samenspraak met de medecursisten gekozen worden. dit zal waarschijnlijk in augustus of september zijn, afhankelijk van de weerstomstandigheden.

Inhoud

Deze cursus bestaat in totaal uit 3 dagen. 2 dagen waarin je theorie krijgt over prehistorisch aardewerk, specifiek ingaand op het trechterbekeraardewerk. We behandelen daarna verschillende manieren van het met de hand opbouwen, een klusje dat je wel even in de vingers moet krijgen. Je leert over vette klei, magering, incrustinaties (die mooie versieringen) en over waar het aardewerk voor gebruikt werd.

Na de 2 cursusdagen waarin je aardewerk maakt, gaan de werkstukken drogen. De 3e en laatste cursusdag zal gaan over het afbakken. We gaan we de potten op een later te bepalen moment gezamenlijk afbakken in een vuur, een haardkuil of veldoven, dit is een spectaculair gebeuren en zal waarschijnlijk in augustus of september zijn, afhankelijk van de weerstomstandigheden.

Wie is Karin Olfert?

Karin Olfert is afgestudeerd Product Ontwerper en heeft haar docentbevoegdheid voor Beeldende kunst & Vormgeving gehaald op de Minerva Academie. Tevens is ze sinds enkele jaren werkzaam bij het Hunebedcentrum. Naast haar werk op kantoor duikt ze maar al te graag in de prehistorische ambachten. Ze werkt mee aan reconstructies en maakt regelmatig replica’s van archeologische vondsten. ‘Tijdens mijn studie was ik veel te vinden in de werkplaatsen. Ik ben een échte maker en voel me thuis in het werken met verschillende materialen en technieken, van vuursteen bewerken tot leerlooien en aardewerk maken. Bij het Hunebedcentrum combineer ik mijn passie voor het maken met datgene wat onderhand mijn andere passie is geworden… de prehistorie.’

Praktische info & aanmelden

Fysieke inspanning
Tijdens deze cursus zal je voornamelijk zitten. Je dient wel in staat te zijn met je handen te kunnen werken. Aardewerk maken kan soms enige kracht vereisten vanuit je handen.

Waar & hoe laat?
De cursus wordt gegeven in de granietzaal van het Hunebedcentrum. De cursus duurt van 11:00 tot 16:00. (incl. een pauze).

Eten & drinken
Drinken, lunch en snacks dien je zelf te verzorgen. Koffie en thee worden door het Hunebedcentrum verzorgt.

Parkeren
Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats aan de Hunebedstraat 27 in Borger.

Aanmelden
Deze cursus is bedoelt voor volwassenen.
Er zijn maar 8 plekken beschikbaar. VOL = VOL. Aanmelden voor de cursus kan door te mailen naar communicatie@hunebedcentrum.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en adresgegevens.

Kosten
Deelname aan deze cursus bedraagt €95- Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na het voldoen van het volledige bedrag is je aanmelding compleet.

Korting
Ben je vriend van het Hunebedcentrum of lid van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging)? Dan ontvang je 20% korting op deze cursus.

Voor verdere vragen kan contact opgenomen worden met activiteiten coördinator en cursusleider Karin Olfert via kolfert@hunebedcentrum.nl

Deze cursus, die onderdeel is van het project ‘Houd de Drentse archeologie in leven’ wordt mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk fonds van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging).

Datum

10 jun 2024

Tijd

11:00 - 16:00

Kalender

2024 april

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1st april
Events for 2nd april
Events for 3rd april
Events for 4th april
Events for 5th april
Events for 6th april
Geen evenementen
Events for 7th april
8
9
10
11
12
13
14
Events for 8th april
Geen evenementen
Events for 9th april
Geen evenementen
Events for 10th april
Events for 11th april
Events for 12th april
Events for 13th april
Geen evenementen
Events for 14th april
Geen evenementen
15
16
17
18
19
20
21
Events for 15th april
Geen evenementen
Events for 16th april
Geen evenementen
Events for 17th april
Geen evenementen
Events for 18th april
Geen evenementen
Events for 20th april
Geen evenementen
Events for 21st april
Geen evenementen
22
23
24
25
26
27
28
Events for 22nd april
Geen evenementen
Events for 23rd april
Geen evenementen
Events for 24th april
Geen evenementen
Events for 25th april
Geen evenementen
Events for 26th april
Geen evenementen
Events for 27th april
Events for 28th april
29
30
1
2
3
4
5
Events for 29th april
Events for 30th april
Events for 1st mei
Events for 2nd mei
Events for 3rd mei
Events for 4th mei
Events for 5th mei