Skip to main content

Cursus boomstamkano bouwen

Deze cursus zit vol.

De afgelopen jaren zijn er in Nederland verschillende vondsten gedaan van prehistorische boomstamkano’s. De bekendste is misschien wel de Kano van Pesse, die dateert uit de midden steentijd en tussen de 10.000 – 9.500 jaar oud moet zijn. Het is daarmee niet alleen de oudste boot van Nederland, maar van de wereld. Maar er zijn meerdere kano’s gevonden, ook één die gemaakt is door mensen van de Trechterbekercultuur, de kano van Wieringermeer.

Dit is je kans om ‘hands-on’ te leren en in het maakproces van een boomstamkano te duiken, met deze unieke cursus die bijna nooit georganiseerd wordt!

Een cursus bestaande uit zeven dagen

Een week lang ga je onder begeleiding van Anton van den Heuvel en Karin Olfert met je medecursisten werken aan de bouw van een prehistorische boomstamkano. De cursus vindt plaats in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum, waar je omringt bent door prehistorische gebouwen. In deze cursus leer je op een inspirerende locatie veel over de geschiedenis en archeologie van de boomstamkano, maar ook heel veel over hout en (het veilig gebruiken van) gereedschappen en technieken. De kano blijft in eigendom van het Hunebedcentrum, maar je gaat wel naar huis met een supergave ervaring en een hoop meer kennis en kunde!

Tijdens de laatste cursusdag zullen we de kano ter water laten.

De cursusdata zijn:
De laatste week van maart; 25 t/m. 31 maart

Inhoud

Om specifiek te zijn krijg je kennis en vaardigheden over de volgende zaken:

  • Geschiedenis en archeologie van de boomkano
  • Vormkennis
  • Houtkennis
  • Gereedschapsveiligheid
  • Gereedschappen en technieken
  • Theorie en praktijk over boomkano bouw
  • Varen met een boomkano
  • Dit alles onder begeleiding van een professionele historisch scheepsbouwer (Batavia, Archeon, Kamper Kogge, Utrecht Statenjacht)

Wie is Anton van den Heuvel?

De cursus wordt gegeven door Anton van den Heuvel, eigenaar van de Vuurboog.

Sinds 1991 heeft Anton talloze mensen begeleid bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hij werkte als prehistorisch bouwmeester bij Archeon, als assistent bouwmeester bij diverse houten scheepbouwprojecten (van prehistorie tot 18de eeuw) en was hoofd-bouw bij de Bataviawerf. Anton heeft al een stuk of 7 boomstamkano’s gebouwd en weet jou de kennis maar al te goed bij te brengen.

Praktische info & aanmelden

Fysieke inspanning
Voor deelname aan deze cursus dien je fysiek in goede gezondheid te verkeren. Enige conditie is vereist, aangezien je alle dagen fysieke inspanning doet. Je zult veel staan en met gereedschappen hakken. Met je medecursisten wissel je af, dus er is ook voldoende tijd om uit te rusten. Maar… je zult hoogstwaarschijnlijk wel enige spierpijn ervaren!

Museumbezoekers
Wij zijn bijna de hele week van de bouw open voor museumbezoekers. Hoewel jullie op een afgezet stuk werken, kunnen geïnteresseerde bezoekers kijken en vragen stellen. Tijdens het weekend van 30/31 maart is het OERweekend, waar doorgaans veel mensen op af komen. Dit zijn hele gezellige, maar wel drukke dagen. Het is niet de bedoeling dat je alle vragen van bezoekers hoeft te beantwoorden (daar zijn wij voor), maar het is wel fijn als je tegen deze prikkels kan.

Waar & hoe laat?
De cursus wordt gegeven in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. De dagen zijn van +/- 10:00 tot 17:00.

Eten & drinken
Ontbijt, lunch en avondeten dien je zelf te verzorgen. Tijdens het weekend van 30/31 maart vindt het OERweekend plaats. Dan is er de mogelijkheid om (gratis) mee te eten met de rest van onze medewerkers.

Overnachting
Overnachting is mogelijk op het terrein van het Hunebedcentrum, maar dit is geen luxe (wel heel gezellig). Slapen kan in een tentje of in één van de prehistorische boerderijen. Het stoken van vuur in de boerderijen is niet toegestaan. Een warm slaapsysteem is daarom vereist. Alle moderne spullen dienen elke ochtend weer opgeruimd te worden om zo uit het zicht voor museumbezoekers te zijn. Er is bij ons geen douche aanwezig, maar wel toiletten.

Mocht je meer faciliteiten willen hebben, dan zijn er rondom Borger genoeg campings,  hotels/huisjes en b&b’s die beschikbaar zijn (uiteraard op eigen kosten).

Parkeren
Parkeren is mogelijk op de grote parkeerplaats aan de Hunebedstraat 27 in Borger.

Aanmelden
Deze cursus is bedoeld voor volwassenen.
Er zijn maar 3 plekken beschikbaar voor deze cursus. VOL = VOL. Aanmelden voor de cursus kan door te mailen naar communicatie@hunebedcentrum.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en adresgegevens.

Kosten
Deelname aan deze cursus bedraagt €225,- Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na het voldaan van het volledige bedrag is je aanmelding compleet.

Korting
Ben je vriend van het Hunebedcentrum of lid van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging)? Dan ontvang je 20% korting op deze cursus.

Voor verdere vragen kan contact opgenomen worden met activiteiten coördinator Karin Olfert via kolfert@hunebedcentrum.nl

Deze cursus, die onderdeel is van het project ‘Houd de Drentse archeologie in leven’ wordt mogelijk gemaakt door het Wetenschappelijk fonds van de DPV (Drents Prehistorische Vereniging).

Datum

25 - 31 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Kalender

2024 juli

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1st juli
Geen evenementen
Events for 2nd juli
Geen evenementen
Events for 3rd juli
Geen evenementen
Events for 4th juli
Geen evenementen
Events for 5th juli
Geen evenementen
Events for 7th juli
8
9
10
11
12
13
14
Events for 8th juli
Events for 9th juli
Events for 10th juli
Events for 11th juli
Events for 12th juli
Events for 13th juli
Events for 14th juli
15
16
17
18
19
20
21
Events for 15th juli
Events for 16th juli
Events for 17th juli
Events for 18th juli
Events for 19th juli
Events for 21st juli
22
23
24
25
26
27
28
Events for 22nd juli
Events for 23rd juli
Events for 24th juli
Events for 25th juli
Events for 26th juli
Events for 27th juli
Events for 28th juli
29
30
31
1
2
3
4
Events for 29th juli
Events for 30th juli
Events for 31st juli
Events for 1st augustus
Events for 2nd augustus
Events for 4th augustus