Skip to main content

Hondsrug UNESCO Geopark

Het Hondsruggebied heeft een geschiedenis die haar weerga niet kent. Ontstaan gedurende meerdere ijstijden door ijs, wind en water. Later door mensen bewoond, beginnend met neanderthalers, daarna rendierjagers, jager-verzamelaars en boeren. Zij hebben het landschap gemaakt tot wat het nu is. Het landschap ligt vol met locaties waar spannende verhalen zijn te vertellen: hunebedden, zwerfstenen, offerplaatsen, grafheuvels, karrensporen, pingoruïnes, veenrestanten en meer.

Het Hunebedcentrum is vanaf het allereerste begin partner en ambassadeur van Hondsrug UNESCO Geopark. Er wordt intensief samengewerkt wat is te zien in de expositie over ijstijden en prehistorie, een wandeling van 150.000 jaar in het Oertijdpark en in diverse activiteiten.

Kijk eens op de site van het geopark en ontdek de vele mooie plekken in het Hondsruggebied. Je kunt vele hiervan ontdekken door de wandel- en fietstochten die vanuit het Hunebedcentrum zijn te maken.

Het gebied

Het Hondsruggebied is een groot gebied. Het loopt van het centrum van de stad Groningen in het noorden, via de gemeenten Haren, Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn naar het zuiden naar de gemeente Emmen en de gemeente Coevorden. Borger, waar het Hunebedcentrum is gevestigd, ligt precies in het midden en is daarmee een goede uitvalsbasis om het gebied te verkennen.

Als je meer wilt weten over het Hondsrug UNESCO Geopark dan raden we je aan om eens te kijken op de website. Hier vind je de interessante plekken in het Hondsruggebied, de activiteiten, de wandelingen en fietstochten, musea en meer.

Hondsrug UNESCO Geopark

Hunebed-
nieuwscafé

Expo Hondsrug UNESCO