Het Hunebedcentrum organiseert vanaf maandag 7 november 2022, in samenwerking met het Hondsrug UNESCO Global Geopark en met dr. Tom A. J. Reijers: De leergang ‘Introductie in de geologie’: deel 2, stratigrafie en structuren
Tijdens deze cursus houden we ons bezig met: dimensies van geologische ruimte en tijd, diverse soorten stratigrafie, deels veroorzaakt door zeespiegel schommelingen, structurele geologie die de aardkorst vervormt en tektoniek die grote aardkorststructuren veroorzaakt.
Met de kennis van gesteenten en geologische regels en wetten uit de vorige cursus bestuderen we de geologische tijd/ ruimte. Wat is dat? Hoe is dat te zien in gesteenten en hoe is dat ontdekt? Welke historische grondleggers waren erbij betrokken? Vanaf de 19e eeuw werden aardlagen beschreven die overwegend horizontaal liggen en werd de betekenis van de volgorde begrepen. Door het herkennen van verschillende gesteentesoorten en de fossiele inhoud daarvan werden lithostratigrafie en bio stratigrafie vastgesteld, de orde van laagopeenvolging en de relatieve ouderdom ervan. Met nieuwe natuurkundige methoden vanaf begin 20e eeuw kon ook de absolute ouderdom van gesteenten worden gemeten. Dat gaf aanleiding tot chronostratigrafie. Dit zijn de drie basis vormen van de klassieke stratigrafie. Ook werd de betekenis van zeespiegelschommelingen en fluctuaties in het magnetische veld van de aarde duidelijk, zodat sequentie – en magneto-stratigrafie konden worden toegevoegd. Maar aardlagen lagen liggen niet altijd horizontaal. Welke vormen van verbuiging, breken en verschuiving kunnen herkend worden? Dat legt de structurele geologie uit. Zo komen we vanzelf op de grote aardkoststructuren zoals gebergten waar de aardkorst opgeheven wordt, sedimentair bekkens in dalende gebieden, grote breuken die dat kunnen begrenzen, en de geschiedenis van het ontdekken en begrijpen daarvan. Er wordt een korte inleiding gegeven over de plaattektoniek die uitgebreider aan de orde komt in deel 3 van deze leergang. Een syllabus van ruim 120 pagina’s bevat een volledige samenvatting en enkele optionele huiswerk vragen en is inbegrepen bij de cursus.
De kosten voor deze vijfdelige cursus zijn 65 euro, dit is inclusief cursussyllabus met een volledige samenvatting en optionele huiswerkvragen, en per cursusmiddag een kopje koffie of thee. Dit bedrag kan op de eerste cursusdag worden afgerekend bij de entreebalie van het Hunebedcentrum. Wij houden de mensen die zich hebben opgegeven op de hoogte van eventuele wijzigingen in het coronabeleid. Je kunt je aanmelden via communicatie@hunebedcentrum.nl. In verband met het drukken van de syllabus, dien je je voor 27 oktober aan te melden.
De volgende bijeenkomsten zijn voorzien, telkens van 14.00 tot 16:00 in het Hunebedcentrum in Borger:
Maandag 7 november 2022: Algemene introductie; Dimensies van geologische tijd en ruimte
Maandag 14 november 2022: De klassieke stratigrafie.
Maandag 21 november 2022: Verdere stratigrafie o.a. door zeespiegel schommelingen.
Maandag 28 november 2022: Gesteenten buigen en breken.
Maandag 12 december 2022: Grote aardkorst structuren.