Skip to main content

Archeohotspot

ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie. Dit kan op verschillende manieren bij het Hunebedcentrum. Dit zit verwerkt in onze huidige expositie, bij de reconstructie van de opgraving van D26 en in veel van onze activiteiten. We willen een plek zijn waar bezoekers op een actieve manier in aanraking komen met archeologie en daarnaast een beter beeld krijgen van wat een archeoloog nu eigenlijk doet. Sindskort heeft het Hunebedcentrum ook een fysieke ArcheoHotspot waar mensen kennis kunnen maken met de opgravingen die in Borger zijn gedaan in 2020 en 2021.

Deze ruimte is voor iedereen tijdens onze openingstijden toegankelijk. Dat kun je ook onze digitale Hotspot bekijken. We hebben verschillende online-initiatieven. Meer lezen over archeologie en hoe een archeoloog te werk gaat?Een prangende vraag die je altijd al aan een archeoloog hebt willen stellen? Stuur nu een vraag in naar communicatie@hunebedcentrum.nl

Wil je een vondst melden bij het Hunebedcentrum? Dat kan!
Het Hunebedcentrum is een PAN-locatie. PAN is een netwerk van universiteiten, (semi-) overheidsinstellingen, musea en De Nederlandsche Bank. Zij werken samen om vondsten uit de Nederlandse bodem en wateren (munten, vuurstenen werktuigen, kledingspelden, gespen, scherven van flessen of potten, scheepsonderdelen) in privé-bezit te fotograferen, determineren en te publiceren op internet. Vondstregistratoren van PAN werken samen met duikers, schervenzoekers en metaaldetectorzoekers om hun collectie te fotograferen, documenteren en online te tonen. Vanaf de winter van 2020 zullen steeds meer PAN-activiteiten bij ArcheoHotspots gaan plaatsvinden.

Belangrijk!
Vindplaatsen worden niet getoond en privacy wordt gewaarborgd.

Wat gebeurt er met mijn vondsten?
Losse vondsten gedaan op land blijven uw eigendom. Bij schatvondsten dient volgens de wet de waarde met de grondeigenaar te worden gedeeld maar PAN is hierbij niet formeel betrokken. Op uw verzoek kunnen we wel bemiddelen. Voor de meeste vondsten van waterbodems geldt ook dat u als eigenaar wordt beschouwd. Raadpleeg andere PAN-brochures voor meer informatie. Eventueel lenen wij uw collectie voor fotografie maar u beslist of dat mag.

Hoe kunnen zoekers en duikers meedoen? 
Via PAN krijg je hulp van registrators die de vondsten fotograferen en beschrijven en van diverse specialisten die de vondsten determineren. PAN stuurt de muntfoto’s door naar NUMIS (De Nederlandsche Bank).
In Drenthe kun je ook contact opnemen met communicatie@hunebedcentrum.nl.

Meer weten over
Archeohotspots

Meer weten over PAN