Architectuur

Het echtpaar van Aldo en Hannie van Eyck was gevraagd om een nieuw Hunebedcentrum te ontwerpen. Het werk van de twee is wereldberoemd. Voorbeelden van hun werk zijn het Burgerweeshuis in Amsterdam, de Molukse Kerk in Deventer en het Estec-gebouw in Noordwijk aan Zee. Vooraf aan het ontwerpen van het huidige Hunebedcentrum reisden Aldo en Hannie door de provincie Drenthe om inspiratie te vinden in het landschap. Vooral de daklijn van de Saksische boerderijtype sprak hen aan. Dit karakteristieke Drentse type boerderij is een bron van inspiratie voor het museum. Nog voordat het eerste ontwerp werd gemaakt, overleed Aldo van Eyck . Toch was zijn weduwe Hannie bereid om het Hunebedcentrum te ontwerpen. Het uiteindelijke ontwerp is tot stand gekomen onder haar verantwoordelijkheid.

Architecturale omgeving

Aldo en Hannie van Eyck waren vastbesloten om een ontwerp te maken dat moest passen in het landschap. De plaats kenmerkt zich door glooiende hellingen. Het dak van het Hunebedcentrum vindt zijn inspiratie in het licht glooiende landschap. In de filosofie van Van Eyck moet de vorm van een gebouw komen uit het landschap. Het moest niet een verlenging van het landschap zijn, in de zin dat het verdwijnt in het landschap en het dus niet beïnvloedt. In plaats daarvan kan een gebouw van Van Eyck contrasterend zijn als het maar niet botst met de omgeving. Ten tweede moet een gebouw worden verbonden aan de geschiedenis. De Van Eycks waren zeer geïnteresseerd in oude culturen, een aspect dat terugkomt in hun huis. De belangstelling voor oude culturen ontstaat vooral in de vraag hoe mensen hun problemen oplossen met behulp van hun cultuur.

Gebogen lijnen

Volgens de metselaars is geen enkel stuk van de muur recht, waarop Hennie van Eyck antwoordde in de verdediging: “Maar de toiletten zijn het wel!”. Meestal begint Hannie met schetsen en afhankelijk van het gebruik van het gebouw krijgt het vorm. Zij ziet graag een rondgang in het gebouw. Dit is alleen mogelijk door het plaatsen van een ruimte in het midden. In het Hunebedcentrum is dit het auditorium. De vorm van de zaal loopt taps toe en waarom zou je er één maken met rechte wanden; gebogen wanden zijn leuker. Hieruit bleek het idee van de twee gebogen lijnen en de karakteristieke afgeronde daken.

Daklijn

De daklijn van de ingang vormt een scherpe hoek. Dit is met opzet zo. Hannie wilde de ingang zo laag om de menselijke afmetingen te laten zien. De daklijn geeft een gevoel van vrijheid. Met het ontwerp van Aldo en Hannie van Eyck, heeft Drenthe een bijzonder gebouw gekregen. Het bijzondere gebouw grenst aan een buitengewoon monument: het grootste hunebed van Nederland.



Be Sociable, Share!
    X